19

Falla Convento Jerusalén - Matemático Marzal: "Qui paga, mana", de Pedro Santaeulàlia

Falla Convento Jerusalén – Matemático Marzal: “Qui paga, mana”, de Pedro Santaeulàlia. Font: porvalencia.com

Porte 19 anys vivint les festes de la capital del Túria i potser aquest any ha sigut el més estrany. València ha estat envoltada durant les Falles de dos sentiments encontrats. Els artistes han pintat sense brills, l’economia apreta i els fallers fan ulleres —no només d’anar de festa. Però els ànims no han impedit que els monuments s’alcen amb més força que mai i l’ingeni ha disparat les crítiques més directes.

La falla Convent Jerusalem ha escalat el primer premi amb les figures de Pedro Santaeulàlia, i és que “qui paga, mana”…

El iaio del ninot indultat de Na Jordana li llig l’Odissea a la seua néta (un viatge al nostre futur quan rememorem els temps de hui).

Des de fa 19 dies, tots els valencians han rugit al cel amb la mascletà del migdia al centre de la ciutat. Allà dalt pugen les retallades, el 21% d’IVA, els ERO i les inspeccions d’Hisenda, i acaben explotant per a fer-se fum.

Milers de fallers i falleres pregaren a la Verge dels Desemparats en l’Ofrena de flors. Devots o no, pocs són els que no s’emocionen al veure a la ‘xeperudeta’ al entrar en la plaça. Aquesta vegada, el roig i la pluja fóren els encarregats de plenar el mant.

I com cada 19 de Març, acaba el mes més intens de la ciutat. Anit cremàrem tota l’acidesa i les penes d’aquest any i donàrem la benvinguda a noves il·lusions. Sempre costa explicar als forasters les raïls i el significat de la nostra tradició, i no és d’estranyar que de vegades no ho entenguen.

La falla de l’Ajuntament -que aquest any representava la candidatura a Patrimoni de la Humanitat-, no volia caure, va aguantar amb templança baix l’atenta mirada del balcó i de la plaça.

Aquesta setmana fallera, els valencians hem alçat la veu com millor sabem fer-ho: amb el foc, la pólvora, la llum, el color i la música.

Amparo Álamo

Enllaços relacionats: 

Valencia quema la crisis y enfila a Montoro

Todos los premios de las Fallas 2013

Canal 9 tampoco retransmitirá la Cremà de este año

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s